Rubriky
Software

Můžu použít tenhle asset? Aneb malý průvodce creative commons (CC)

Takže, nejdříve bych vás všechny chtěl upozornit že já NEJSEM právník, nikdy jsem právo nestudoval. Takže pokud budete mít nějaké otázky ohledně autorských práv, nepiště mě, ale právníkovi 😀

K napsání článku mě dohnal fakt, že tu na blogu vlastně nemám nic užitečného. A protože i já občas s autorským právem zápasím, rozhodl jsem se načerpat informace a při té příležitosti k tomu napsat malého průvodce.

Snad každý herní tvůrce si při surfování internetem minimálně jednou kladl otázku:

To je ale hezké..

Mohl bych ten asset použít ve svojí hře?

Před tím než se vrhneme na licence samotné, je důležité položit si několik otázek:

Otázka 1 – Našel jsem to na obchodu / stránce s assety?

Tohle je to první na co se sami sebe musíte zeptat. Weby jako OpenGameArt , Yoyogames marketplace nebo Unity asset store vám včetně assetů dodají i správné licence a informace k nim. Takže, pokud jste odpověděli :

Ne :

Máte několik možností. Můžete použít google a pokusit se vyhledat zda se vámi zvolený asset nachází na nějakém to webu, a zkontrolovat si, jakou licenci má. O něco snažší je kontaktovat tvůrce obsahu, a přímo se ho zeptat na právo použít jeho tvorbu.

Ano :

Pokračujte k další otázce.

Otázka 2 – Byla licence součástí assetu?

Ne :

I když si obsah pořídíte z některého z webů k tomu určených, může se stát že licence u něj nebude. V takovém případě kontaktujte buď autora, nebo administrátora stránky s assety kde jste obsah stáhli. Pokud se vám ani jedno nepodaří, asset použít (pravděpodobně) nemůžete. (No, minimálně to nedoporučuji.)

Ano :

Můžete používat asset jak se vám zlíbí, pokud budete dodržovat pravidla licence…

A tím se dostáváme k samotnému CC.

A co je to vlastně ten creative commons?

Copyright Wikipedia definuje jako odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným dílům. Pod copyright spadá i licence Creative Commons a ač tato licence nevyžaduje písemný souhlas, i ona patří mezi autorská práva.

Když svou práci označíte jako CC, nabízíte tím vlastně licenci použít své dílo neurčitému počtu uživatelů.  Rozhodně se nejedná o nějaký americký výmysl! I český zákoník na tuto licenci pamatuje! (§ 2358 – 2389 Zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) Takže jako tvůrci se nemusíte bát o zcizení, a jako uživatelé si dávejte pozor s čím pracujete.

Našel jsem obsah pod creative commons, ale za CC jsou další zkratky, co znamenají?

CC je velice flexibilní licence. I ona má několik poddruhů které si teď popíšeme.

Uveď autora / Attribution (BY)

Můžete použít tento obsah nebo vaší modifikaci obsahu, pokud správně uvedete tvůrce. Správné uvedení tvůrce je v tomto případě definováno autorem. (Většinou tvůrce napíše pod asset jen něco jako : Pokud použijete tento obsah, napište mě jako autora originálu.)

Sdílej jak chceš / Share-Alike(SA)

I když se může zdát že podle názvu to nebude mít žádné omezení, opak je pravdou. Můžete použít tento obsah, ale výsledné dílo musí být vydáno pod stejnou licencí.

Jen nekomerčně / Non commercial(NC)

Můžete modifikovat jak je libo, ale dílo nesmí být použito jakkoliv komerčně.

Neupravovat / No Derivate Works(ND)

Můžete použít tento obsah v případě, že nebude nijak upravován!

 

Většinou se setkáte s kombinací těchto licencí. Představte si třeba obrázek co se bezvadně hodí pro vaší hororovou hru. Líbí se vám a je u něj uvedena licence:

CC BY-SA To znamená že obrázek spadá pod creative commons, musíte uvést autora a váš výsledný produkt musí být vydán pod stejnou licencí.

Pokud chcete vědět víc o CC, doporučuji web http://www.creativecommons.cz/

Snad vám tenhle článek alespoň trochu pomohl 😀

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..